Wie ben ik?

Mijn naam is Frederik Hoogerhoud.
Vogels, een levenslange fascinatie (wie ben ik?).

Op mijn 15e ging mijn interesse voor muizen, die ik overigens nooit zag, over op vogels die wel overal om mij heen dartelden en ook nog hoorbaar aanwezig waren.
Wekelijks mocht ik op stap met twee vogelwachters. Aanvankelijk vooral in de Oostduinen, maar later ook naar andere gebieden zoals De Beer en verder weg naar Texel.
In de Oostduinen waren we actief in ‘onze’ meeuwenkolonie waar ook Niko Tinbergen wetenschappelijk onderzoek deed.
Toen ik in 1963 uit militaire dienst kwam, werd ik zelf als vogelwachter geïnstalleerd.
Mijn vrijetijd werd ingevuld met sport en vogeltjes kijken en ook de vakanties in het buitenland werden besteed met vogels spotten.
In 1980 werd ik in het bestuur van de Haagse Vogelbescherming (HVB) gekozen. Vooral in de jaren Negentig was ik pragmatisch actief als vogelbeschermer.
Met de Vogelwet in de hand vocht ik alle overtredingen ten aanzien van deze wet aan. In veel gevallen tot aan de rechter.
Met de behaalde successen ontstond jurisprudentie die de handhaving van de Vogelwet hielp toetsen.
Alles bij elkaar was ik 17 jaar in het bestuur waarvan 11 jaar voorzitter in twee periodes. In 2015 draag ik de voorzittershamer over aan mijn opvolger en kan ik bestuurlijk met pensioen.
Ik ik blijf wel voor de HVB actief als vogelwachter in het Haagse Bos en later krijg ik het beheer over een nieuw vogelrustgebied in Reigersbergen, Het Litoraal.
Met mijn eerste camera, een Sony DSC-HX300 die tot 1200 mm kan inzoomen, ga ik serieus vogels fotograferen. Inmiddels werk ik met een Canon EOS 70/EF 70-300mm.
De technische kant van de fotografie is niet echt mijn ding, maar met een hoop geduld probeer ik er het beste van te maken.